Wednesday, April 20, 2011

Industri Inap Desa Punya Potensi

Baru-baru ini saya ada bertemu dengan Pengerusi Persatuan Homestay Malaysia, Dato’ Haji Sahariman bin Hamdan. Beliau ada memberikan reaksi yang berbeza terhadap tahap industri homestay kita sekarang. Walaupun pertemuan itu satu pertemuan yang tidak dirancang, tetapi kesempatan bersama beliau walaupun  cuma seketika benar-benar  memberi inspirasi kepada saya untuk mengenali dengan lebih dekat lagi perkembangan semasa industri homestay.
Penjelasan beliau dalam nada ikhlas dan jujur benar-benar memberi gambaran bahawa industri homestay di negara ini masih lagi berada pada tahap yang baik sekali gus memberikan ‘rahmat’ buat semua pesertanya.
Katanya jika dahulu pendapatan penduduk kampung cuma dengan satu sumber sahaja iaitu dengan kerja rutin sama ada sebagai peladang, penoreh getah mahupun nelayan, namun kini mereka mempunyai satu lagi sumber pendapatan tambahan iaitu dengan program homestay.
Daripada perspektif ringkas itu dapatlah dirumuskan bahawa industri homestay ini sebenarnya memberikan pulangan yang baik buat orang kampung khususnya pengusaha homestay.
Kisah-kisah kejayaan produk homestay ini agak kurang ‘didendangkan’ di media massa. Namun bukanlah pujian yang mereka harapkan tetapi perhatian yang lebih daripada semua pihak terhadap kepentingan sektor ini dalam merancakkan lagi industri pelancongan negara. Ada juga pengusaha homestay yang telah kaya-raya dengan mengusahakan program ini. Jika dahulu mereka hanya membuat kerja-kerja kampung sahaja namun kini ada yang mengusahakan program homestay sepenuh masa.
Tidak hairanlah jika Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen ,  menyatakan bahawa industri inap desa menunjukkan potensi menggalakkan dalam sektor pelancongan apabila menjana pendapatan sebanyak RM4.8 juta dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. Manakala  tahun lalu, negara memperoleh pendapatan sebanyak RM6.3 juta daripada 140 inap desa yang beroperasi di seluruh negara.
Memang benar disebalik kisah-kisah suka itu terselit juga kisah duka. Tidak dinafikan ada juga homestay yang kurang berjaya.  Bila ada yang kecewa, kita biasa mendengar rungutan di sana sini. Namun itu semua tidak melemahkan semangat juang pengusaha homestay malah menjadi pembakar semangat untuk terus berjuang mengangkat martabat industri pelancongan negara.
Tahniah dan syabas saya ucapkan kepada mereka yang terlibat secara langsung dalam mengusahakan program homestay. Usaha dan keringat anda tentunya akan berbaloi jika disertakan dengan kesabaran. Jika ada kritikan dan teguran terhadap anda, ambilah ia sebagai satu peringatan dalam usaha untuk memperbaiki lagi kualiti homestay kita. Saya juga ada memberi pandangan dan kritikan terhadap industri homestay. Saya tegur sebab saya sayangkan produk pelancongan ini. Anggaplah teguran saya sebagai pencetus semangat untuk kita sama-sama berusaha kearah kecemerlangan program homestay di negara kita. Apa yang pasti program homestay merupakan satu program yang berdaya maju dan berpotensi untuk menjadi antara produk pelancongan utama negara sekali gus menyumbang kepada kecemerlangan industri pelancongan negara

No comments:

Post a Comment